אתר החפירות
אתר שער הגולן שהתגלה במקרה לפני כ-70 שנה, בולט בייחודיותו ובחשיבותו:
שטח האתר מגיע ל-200 דונם, הישוב הגדול ביותר בעולם המוכר לנו עד כה מאותה תקופה. באתר נחשפו בתי חצר גדולים (בין 250 מ"ר ל- 700 מ"ר), עדות לבניה מונומנטאלית בקנה מידה שאין לו אח ורע בשום מקום אחר באותו פרק זמן.
המבנים מורכבים מחצר אחת גדולה וסביבה מספר חדרים קטנים. תפיסה ארכיטקטונית המשמשת עד היום החברות ים תיכוניות מסורתיות.
בין המבנים מפרידה מערכת של רחובות. דבר המעיד על תכנון יישובי מתקדם כבר לפני 8,000 שנה. הרחוב המרכזי הינו ברוחב 3 מ' מרוצף בחלקו בחלוקי נחל ובטיח בוץ וכן סמטה צרה ומתעקלת שרוחבה 1 מ'. אלו הם הרחובות הקדומים ביותר שנחשפו בארץ ומן הקדומים ביותר שנבנו.
באתר נתגלו כלי חרס מגוונים, המעידים על ייצור כלי חרס ששמשו במשק הבית לצרכים שונים.
נמצאו כלים חקלאיים רבים בתהליכי עיבוד שונים העשויים צור, ביניהם מעדרים, מגלים ומכתשים. כל אלו מעידים כי אנשי התרבות הירמוכית היו מראשוני עובדי האדמה.
כמו כן נמצאו חפצים אקזוטיים שנתגלו הכוללים צדפים מהים התיכון ולהבי זכוכית וולקנית (אובסידיאן) מתורכיה, המעידים על קשרים ארוכי טווח.
נתגלו חפצי אמנות רבים (צלמיות – פסלים קטנים מאבן או מטין), ההופכים את האתר למרכז החשוב ביותר לאמנות פרהיסטורית בא"י ולאחד החשובים בעולם. צלמיות האדם עשויות מטין צרוף או מגולפות על גבי חלוקי נחל.
בסוף עונת החפירה האחרונה, נתגלתה בכפר הירמוכי באר בעומק 15מ' המעידה על יכולת טכנולוגית גבוהה.
בחודש יוני 2022 התחדשו החפירות הארכאולוגיות באתר שער הגולן, מטעם המכון הצרפתי הלאומי של פריס ורשות העתיקות בניהולם של אנה אייריך רוז וד"ר ג'וליאן ויגה.